Jak čistit výrobky z nerezu
Nerezová ocel je dnes jeden z nejvíce využívaných hutních materiálů. Pracuje se s ní hojně v kovovýrobě či ve strojírenství, kde se z ní vyrábí různé produkty. S nerezovou ocelí se však hojně setkáte i v domácnosti. Nejčastěji se z ní vyrábí kuchyňské dřezy, které jsou velmi odolné proti poškození, také se z nich vyrábí i příbory nebo případně hrnce či kuchyňské spotřebiče. Pokud je vaše kuchyně plná nerezových produktů, máme pro vás pár tipů na to, jak nerez v domácnosti čistit.
I když je nerezová ocel velmi odolná vůči jakémukoli poškození a díky obsaženému chromu je odolná i vůči korozi, je třeba i nerezové produkty chránit před poškozením. Pojďme si proto říct, jaké jsou vhodní způsoby čištění a jak raději výrobky z nerezu nečistit.
Jaké jsou vhodné způsoby čištění nerezu?
Největším problémem nerezových produktů jsou jednoznačně otisky prstů, které je třeba odstranit. To se dělá hlavně jemným hadříkem nebo případně měkkou houbou napuštěnou roztokem mycího prostředku. Pomocníkem může být také utěrka z mikrovláken.
Co se týče celkové povrchové úpravy, jsou vhodné bezchloridové prostředky, jež jsou určeny třeba na čištění skla. Mastné usazeniny doporučujeme odstraňovat čistícím mlékem, které používáme v domácnosti běžně. Vápenné stopy lze zase odstranit s pomocí octového roztoku.
Jaké jsou nevhodné způsoby čištění nerezu?
Samozřejmě existují i nevhodné způsoby čištění nerezu. Výrobky z nerezového oceli se nesmí nikdy čistit prostředky, v nichž je obsažená sůl nebo chlór. Ani dezinfekční či bělící prostředky nejsou vhodné, jelikož mohou nerez při delším působení velmi poškodit.
Mnozí lidé nerez čistí třeba tak, že menší nerezové produkty ponoří do lázně určené na čištění stříbra. Jenže taková lázeň obsahuje kyseliny nebo chloridy, které jsou hlavně pro ušlechtilou korozivzdornou ocel velmi, velmi nevhodné.